Samenwerking Iris Keizer & Ruppe Koselleck
Ik werk samen met de Duitse Kunstenaar Ruppe Koselleck.
Wij zijn de aftrappers van een langdurig project van de Europese Unie , INTERREG IV A-programma Deutschland-Nederland, de ministeries van Economische Zaken van Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en de provincies Overijssel en Gelderland. Het project wordt begeleid door het programmamanagement bij de EUREGIO. De informatie over het gehele project en de eerste acties vind je in de link naar GRENSWERTE.
Er is ook een website over het project. Daarop is meer uitgebreide informatie in tekst te vinden over eerdere performances. Tevens zijn er videoregistraties te bekijken: GRENSWERTE
De videoregistraties op de website en op Youtube zijn het blijvende product van deze samenwerking.
Een stickerveldtocht
Aanstaande donderdag 8 juli om 19.00 uur, starten de Enschedese kunstenares Iris Keizer en de Duitse kunstenaar Ruppe Koselleck in Glanerbrug bij het kantoor van Euregio met een nieuwe actie in het kader van het grensoverschrijdende kunstproject Grenswerte.
Ze hebben stickers ontwikkeld met daarop de tekst dat het verboden is voor Duitsers om afval te gooien in een Nederlandse vuilnisbak en dat ze het afval weer mee naar hun eigen land mee terug moeten nemen. In Duitsland worden dezelfde stickers opgeplakt, alleen wordt daar de Nederlanders verboden hun vuil in de openbare straatprullenbak te gooien.
Iris Keizer: “Het leukste van de stickers is dat alle logo’s van de betrokken organisatoren en financiers onder de sticker duidelijk zichtbaar zijn. Dit werd verplicht door deze organisaties zelf. Het moet een oplettende dagtoerist bij een landelijke picknickplek toch op zijn minst verbazen dat de Europese Unie en andere organisaties deze aanstootgevende stickers op de pullenbakken plakken? En we hebben genoeg stickers om de hele grensstreek vol te plakken, dus donderdag wordt een spannende stickerveldtocht.”
Denken over grenzen
Het stickeren is vooral ook een conceptueel project. Keizer: “Ruppe en ik willen dat mensen nadenken over grenzen en over grenswaarden. We kiezen ervoor om dit te doen met een flinke dosis humor, maar het doel is niet alleen lachen. We willen dat mensen ook een kort moment nadenken over vragen die het thema grenswaarden oproept. Is die open grens wel zo open, of zit die nog erg vast in ons hoofd? Gewoonlijk maken we ons in Nederland eerder druk om ‘echte buitenlanders of allochtonen’ die moeten integreren, maar hoewel er in Enschede veel Duitsers wonen lijkt die integratie nooit een issue. En dat terwijl niet zij maar juist de ‘echte buitenlanders’ vaak hier geboren zijn. Ook de enclaves van Nederlanders die in Duitsland zijn gaan wonen hoeven niet aan dezelfde integratie eisen te voldoen. Ze kunnen gerust in hun Nederlandse wijk in Duitsland blijven wonen. Valt dat wel te rijmen? Zijn onze Nederlandse en Duitse cultuur zo hetzelfde dat ons grenswaardengevoel gemeenschappelijk boven de ‘echte buitenlanders’ uitsteekt?”
Voetbal verbroedert?
Keizer: “Het WK voetbal is een leuke bijkomstigheid; het woelt in nationale gevoelens en is net als onze stickeractie een aanleiding tot nadenken. In tijden van voetbal lijkt de grens in ons hoofd ineens weer dikker. Aan beide zijden van de grens zijn er mensen die zich minder prettig voelen met de verkeerde nummerplaat en af toe benauwd zijn om de auto ergens te parkeren. Mijn buurman en buurvrouw, een ouder Turks echtpaar die beiden slechter Nederlands spreken dan mijn Duitse vriend, zouden op hun oranje balkon tussen de vlaggetjes veel meer genieten van een voetbaloverwinning dan mijn vriend en ik met onze correcte talenkennis bij elkaar.”
Iris Keizer
für den Meisterschüler
Persbericht: De Twentsche Courant Tubantia
grenswerte agenda
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen